donderdag 3 maart 2011

Stelling: Stop brutaal slachten van dolfijnen in Taji!

Ziekte van Minamata
Het is schandalig! Dolfijnen die worden afgeslacht om hun vlees. Het probleem is hier bij ons in the media gekomen door de documentaire "The Cove".
De slachtingen zijn echt nutteloos, dolfijnenvlees is zelfs heel ongezond en kan veel gezondheidsproblemen met zich meebrengen door het hoge kwikgehalte in het vlees. Het te hoog kwikgehalte kan zorgen voor de ziekte van Minamata. Dat is een neurologisch syndroom. De symptomen zijn  verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie, gevoelloosheid in de handen en de voeten, algemene zwakheid van de spieren, verkleining van het gezichtsveld, schade aan het gehoor en aan de spraak. In het geval van zware vergiftiging kan er sprak zijn van zinsverbijstering, verlamming, coma en de dood binnen enkele weken na het aanvangen van de symptomen. De ziekte kan tevens de foetussen in de baarmoeder aantasten.
Het is ook schandalig omdat een groot deel van de Japanse bevolking niet eens weet dat het dolfijnenvlees is en dat het slecht is. En ze weten zeker niet wat er in de baai van Taiji gebeurt omdat er een soort van censuur heerst in Japan over het onderwerp. Als de Japanners zouden weten wat er juist gebeurde zouden ze tenminste kunnen protesteren en waarschijnlijk zullen niet veel mensen meer dolfijnenvlees willen eten.

Volgens de lokale vissers sterven de dieren een snelle dood. De ruggegraat van de dolfijnen worden met een priem doorboord. Pijnloos en snel? Op beelden van verschillende organisaties zie je hoe de dolfijnen minutenlang met de dood vechten. Sommige dolfijnen worden zelfs levend opengesneden. Dus er is wel degelijk sprake van dierenmishandeling en moet het dus verboden worden! (definitie dierenmishandeling: Het onnodig veroorzaken van letsel of pijn bij een dier of het onnodig schaden van zijn gezondheid, dan wel het laten verrichten van werk dat de kracht van het dier te boven gaat.)

De dieren hebben ook geen keus, ze kunnen niet protesteren of wegvluchten want de baai wordt afgesloten met netten. In de documentaire zie je nog gewonde dolfijnen rondzwemmen om toch nog proberen te ontsnappen. Maar ze kunnen niet meer weg. Als we zo verder gaan zullen er geen dolfijnen meer in het wild leven, alleen in gevangenschap. Ze zijn al aan het uitsterven en in plaats van ze te helpen, roeien ze ze nog meer uit.

Ik vindt het heel straf wat de makers van "the cove" gedaan hebben. Het moet niet makkelijk zijn om in zo'n afgrijselijk milieu te moeten infiltreren en te van dichtbij te zien hoe de dolfijnen worden afgeslacht . 

Als je het lot van de dolfijnen in Taiji ook schandalig vindt teken dan de online petitie.